Breek de Stilte, het boek’

Auteur: Peter Stallenberg


In het boek ‘Breek de Stilte’ vertellen tien ouders over hun kind. Over wat het betekent voor hun gezin, hun leven en hun relaties om een kind met autisme op te voeden. Over hun zorgen, maar ook over de mooie momenten.

Dit boek is gemaakt in het kader het vijfjarig bestaan van De Blauwe Zon, een kleinschalige behandelgroep voor jonge kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand. Door middel van dit boek en door middel van een theatervoorstelling willen we vertellen over de kinderen die De Blauwe Zon bezoeken. Kinderen die nauwelijks zichtbaar zijn tussen alle doelgroepen waar aandacht voor wordt gevraagd.

Het boek is verkrijgbaar bij Libris boekhandel ’t Leesteken in Purmerend en te bestellen via bol.com: http://www.bol.com/nl/p/breek-de-stilte/9200000024674074/

“Mijn vriendinnen kennen Daniël sinds zijn babytijd. Zij zagen hem op momenten dat het hartstikke goed ging en snapten niet wat ik probeerde uit te leggen. Tot we met elkaar een weekendje weggingen en Daniël de hele nacht lag te gillen. Soms moeten mensen het eerst zien. Toen zeiden ze: ‘Ik snap wat je bedoelt. Dat jullie dat volhouden! Ik zou het op een gegeven moment niet meer weten.’ Maar ja, het is je kind, dus je gaat door.”
(Cynthia, de moeder van Daniël)

“Je kunt iemand uit de politiek uitnodigen om een middag te komen kijken. Je kan diegene een petitie aanbieden, maar die persoon blijft er op een eigen manier naar kijken. In een middag krijg je maar vluchtig een idee van wat het is. Soms leg ik het aan mensen uit en ze zeggen wel: ‘Goh, wat heftig’, maar ze hebben geen flauw idee! Je moet het meemaken om het te begrijpen. Veel mensen beseffen dat niet.”
(Jan, vader van Lars)

“Ik denk dat er wel mensen zijn die niet meer vragen of we komen, omdat Sam best aanwezig is. Het is voor de kinderen van vrienden ook niet altijd leuk. Die denken dat er een speelkameraadje komt, maar Sam maakt alleen maar hun zandkasteel kapot. Of als vrienden zeggen: ‘Leuk, we gaan daar of daar heen, gaan jullie mee?’, dan houden we dat vaak af, omdat het voor Sam helemaal niks is, drukte en herrie. En een volgende keer vragen ze het dan niet meer. Ik snap wel dat het zo werkt, maar het maakt ook dat op momenten dat het misschien wel kan, ze het dan ook niet meer vragen.”
(Rineke, moeder van Sam)


Informatie over het project ‘Breek de stilte’ is te vinden op de facebook pagina: www.facebook.com/voorstelling