• Eindelijk een zorgverlener

  25 juni 2015

  Unieke samenwerking, unieke Zorg!
  1e Dex-Ster-Huis wordt realiteit!

  Eindelijk een zorgverlener voor ernstig gehandicapte Dexter

  Een jarenlange zoektocht naar passende zorg voor Dexter Budding komt tot een eind. Zijn ouders, Josette en Mark Budding, tekenen vrijdag 26 juni een samenwerkingsovereenkomst met Esdégé-Reigersdaal. Deze organisatie ondersteunt in de noordelijke helft van Noord-Holland mensen met een beperking. Mark en Josette blijven zelf voor Dexter zorgen. Maar ze doen dat onder verantwoordelijkheid van Esdégé-Reigersdaal.

  Dexter (18) heeft een zeer ernstige verstandelijke beperking en vertoont vaak moeilijk verstaanbaar gedrag, dat lastig is voor hemzelf en zijn omgeving. Zijn ouders vechten al jarenlang –vanuit de door hen opgerichte Dex Foundation- samen met andere ouders van complexe kinderen voor waardige individuele zorg en individuele plekken. De laatste jaren zijn ze geregeld in het nieuws geweest.

  Maatwerk

  Ze waren de wanhoop al voorbij. Steeds weer lukte het niet: zorgorganisaties leken niet het maatwerk te kunnen leveren, dat Dexter nodig heeft. Dus gaven Mark en Josette hun bedrijven maar op en leverden zelf die zorg op maat, betaald uit het persoonsgebonden budget van Dexter. Dag en nacht. Continu.
  Nu blijkt toch samenwerking met een zorgorganisatie mogelijk. Gezamenlijk ontwikkelden ze een vernieuwend concept van individuele zorg en een individuele zorgplek. Dat concept kan ook voor andere SGEVG-kinderen (4 t/m18 jaar en ouder) in Nederland gebruikt worden. De liefdevolle zorg die Dexter voortdurend nodig heeft, houden ze in eigen hand. Maar ze worden een soort ‘onderaannemers’ van Esdégé-Reigersdaal. Ze kunnen een beroep doen op expertise, faciliteiten en nachtzorg.
  Het betekent wel dat ze moeten verhuizen van Haarlem naar Heerhugowaard. Ze betrekken een soort ‘kangoeroewoning’, voornamelijk gefinancierd door WLZ- en NHC-gelden. Met hun dochter Madé gaan ze in het huis wonen, terwijl Dexter in de tot woning verbouwde loods ernaast komt. Het gezin blijft een gezin, het 1e Dex-Ster-Huis wordt werkelijkheid!

  Sprong
  “Esdégé-Reigersdaal is wel een grote organisatie, maar we werken kleinschalig. Mensen hebben bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren,” aldus bestuurder Pierre Quaedvlieg. “Samen met Mark en Josette de zorg rond Dexter organiseren is daar een voorbeeld van. Wij bewonderen de wijze waarop ze al jaren vechten voor goede zorg voor hun zoon en waarop ze die zelf bieden.”
  Mark en Josette zijn blij een zorgorganisatie te hebben gevonden, die luistert en samenwerkt. “Vanaf het eerste contact hebben we het gevoel met mensen van doen te hebben en niet met een grote, logge instelling. We worden gehoord.”

  De Dex Foundation

  Deze stichting is een aantal jaren geleden door de ouders van Dexter opgericht. Sinds vorig jaar heeft de Dex Foundation de ‘ANBI-status’. Dit betekent dat de foundation een ‘algemeen nut beogende instelling’ is. Dat klinkt een beetje deftig, maar is van groot belang:

  • Het is belastingtechnisch aantrekkelijk om donaties aan de Stichting te doen.

  • Maar bovenal: de stichting maakt zich sinds haar bestaan ook sterk voor andere SGEVG kinderen, zoals Dexter: intensieve zorgbehoevende cliënten (4 t/m 18 jaar) voor wie binnen het reguliere systeem geen plek lijkt te zijn.


  Daarom is ook de Dex Foundation bijzonder gelukkig met deze mijlpaal. Het bestuur en betrokken partijen vieren dit graag met de ouders van Dexter én met Esdégé-Reigersdaal mee. Deze unieke samenwerking is een nieuwe stap voorwaarts en betekent ook voor het bestuur van de Foundation een bekroning van hun inspanningen én de opmaat naar een nieuwe situatie. De Dex Foundation hoopt dat dit tot inspirerend voorbeeld mag strekken voor anderen én geluk mag brengen in het leven van Dexter en zijn familie. Dan staat de Dex Foundation, in samenwerking met anderen, aan de basis van een menswaardig bestaan voor diegenen voor wie dat niet in het verschiet leek te liggen. Precies zoals de foundation beoogd heeft. Een mijlpaal dus!

  Wel heeft Dexter nog uw steun nodig om de aankleding van de activiteiten en ruimtes van het 1e Dex-Ster-Huis te realiseren, want die worden niet ‘vergoed’. Denk hierbij aan snoezel- en relaxruimte, hangnest, schommel, Swimspa, trampoline, half overdekte kapschuur, slagvaste lachspiegels, TV met groot scherm, enz.  Noot voor de redactie (niet ter publicatie):

  Wilt u Informatie over het vernieuwende zorgconcept, dan staan wij u graag persoonlijk te woord. Daarom bent u ook welkom bij de officiële ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op vrijdag 26 juni om 15.00 uur in het
  1e Dex-Ster-Huis D’Loods
  adres
  Esdoornlaan 114a
  1702 SL Heerhugowaard.
  Laat u het ons weten, als u van plan bent te komen?

  Contactpersoon Dex Foundation: Josette Budding
  telefoon 06 – 52 37 26 82
  e-mail info@dexfoundation.nl

  Contactpersoon Esdégé-Reigersdaal: Steven van der Burg
  telefoon 06 – 51 27 91 40
  e-mail steven.vanderburg@esdege-reigersdaal.nl

Terug naar overzicht